PR1MA: Jangan kelirukan Permatang Pauh, nasihat Exco kepada Menteri Perumahan

JAGDEEP Singh Deo

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN – Masalah rumah mampu milik yang didakwa tidak mencukupi di Pulau Pinang termasuk di kawasan Parlimen Permatang Pauh sebenarnya disebabkan keengganan Kerajaan Pusat sejak tahun 2008 untuk membina walaupun seunit kediaman di bawah Projek Perumahanan 1Malaysia (PR1MA) untuk rakyat di negeri ini.

Malah, Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, kenyataan mengelirukan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan sempena musim Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Permatang Pauh sekarang berkemungkinan untuk menutup kelemahan agensi-agensi Kerajaan Pusat, seperti JKP Sdn. Bhd. dan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) yang dibuktikan membina rumah mewah di atas tanah untuk tujuan perumahan awam di negeri ini.

“Sehingga hari ini, tidak ada satu pun permohonan secara resmi dikemukakan oleh Kerajaan Persekutuan kepada Kerajaan Negeri untuk tujuan sedemikian (pembinaaan rumah PR1MA).

“Apabila diteliti, permohonan oleh agensi-agensi Persekutuan tersebut sendiri, didapati bahawa projek yang dicadangkan mereka tersebut adalah untuk seunit perumahan yang mencecah RM1.8 juta di bahagian Pulau dan RM800,000.00 di bahagian Seberang Perai.

“Apakah harga RM1.8 juta dan RM800,000.00 di bahagian Pulau dan Seberang ini, adalah merupakan perumahan mampu-milik ala BN,” tanya Jagdeep kepada Abdul Rahman.

Menurut Jagdeep, sepatutnya peruntukan RM1.3 bilion dana awam untuk membina 80,000 unit PR1MA wajar turut meliputi kepentingan Pulau Pinang, memandangkan rakyat di negeri ini menyumbang cukai ketiga tertinggi kepada Kerajaan Pusat.

“Adalah jelas bahawa BN telah gagal sama sekali dan menganak-tirikan Negeri Pulau Pinang berkenaan penyediaan perumahan mampu-milik di Negeri Pulau Pinang,” tegas Jagdeep yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat dalam kenyataan bertulisnya baru-baru ini.

Sebelum itu, Jagdeep menjelaskan bahawa Kerajaan Negeri sudahpun merancang untuk menyediakan sebanyak 22,512 unit perumahan mampu-milik untuk warga Pulau Pinang di kesemua lima daerah di Negeri ini. 

Malahan, daripada kesemua rancangan perumahan tersebut, Jagdeep menjelaskan bahawa tiga projek telahpun dimula (commencement-of-work), iaitu, Fasa 1 Bandar Cassia di Sebarang Perai, Teluk Kumbar dan SP Chelliah di sebelah Pulau, masing-masing pada Disember 2013, Julai 2014 dan Disember 2014.

Ketiga-tiga projek itu masing-masing dijangkakan disiap pada tahun 2016, 2017 dan 2018 masing-masing.

Berikut adalah butiran terperinci mengenai unit-unit perumahan mampu-milik yang bakal akan dibina oleh Kerajaan Negeri di Pulau Pinang:-


Comments

Disqus