Nicol raih Anugerah Perdana TYT P.Pinang

(Dari kiri) CHONG Eng, Ku Jin Keat, Wan Abdul Hamid Wan Mahmood dan Freederick Tan Teck An pada Majlis Anugerah Sukan Negeri Pulau Pinang 2014, di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Ratu skuasy negara, Dato' Nocol Ann David sekali lagi dipilih menjulang Anugerah Perdana T.Y.T. Pulau Pinang, sekaligus mengulangi rekod cemerlangnya selama tujuh musim sejak tahun 2004.

Yang Dipertua Negeri, Tuan Yang Terutama (T.Y.T) Tun Datuk Seri Utama Dr. Abdul Rahman Abbas sendiri menyerahkan anugerah tersebut kepada semua 11 penerima terpilih pada Majlis Anugerah Sukan Negeri Pulau Pinang 2014 yang dilangsungkan di Hotel The Light di sini baru-baru ini.

Nicol yang baru menamatkan saingan separuh akhir Terbuka British di Hull, England pada 16 Mei lalu, diwakili oleh ayahnya, Desmond David.

Manakala, penerjun negara, Ooi Tze Liang, 22, pula muncul sebagai olaharagawan baru negeri berdasarkan kejayaannya mencipta sejarah baru negara dengan membawa pulang pingat emas pertama dalam acara terjun kategori lelaki pada saingan Sukan Komanwel Glasgow, tahun lalu.

Tze Liang turut diwakili oleh ayahnya, Oooi Hong Cherng, 57, disebabkan beliau sedang menjalani latihan persediaan di China sempena kejohanan Sukan SEA nanti.

Nicol dan TZe Liang masing-masing menerima piala pusingan, piala iringan, sijil penghargaan dan wang tunai berjumlah RM3,000.

Anugerah Olahragawan dan Olahragawati Harapan 2014 dirangkul oleh dua atlet muda daripada sukan karate, Ooi San Hong, 15, dan skuasy, Nur Aliah Izzati Muhammad Anis, 15.

Mereka berdua turut membawa pulang piala iringan, sijil penghargaan dan wang tunai berjumlah RM3,000.

Skuad Karate Do (Kata) muncul pasukan lelaki terbaik selepas menampilkan aksi membanggakan dengan meraih emas dalam kejohanan South East-Asian Karate (SEAKF) yang ketiga di Vietnam tahun lepas.

Sementara pasukan Skuasy yang dibarisi Nicol, Loo Wee Wern dan Vanessa Raj menjadi pasukan wanita terbaik menerusi pencapaian mereka dalam menggondol emas semasa Sukan Asia Incheon di Korea Selatan yang lepas.

Pemenang anugerah berkenaan membawa pulang piala pusingan, piala iringan, sijil penghargaan dan wang tunai berjumlah RM2,500.

Anugerah Tokoh Pemimpin Sukan 2015 pula diberikan kepada Mejar (B) Wan Abdul Hamid Bin Wan Mahmood, atas kewibawaannya dalam memajukan arena sukan tinju di peringkat negara dan negeri.

Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga, Masyarakat, Chong Eng dalam ucapannya merakamkan ucapan tahniah kepada semua penerima anugerah.

"Diharapkan penghargaan, anugerah dan ganjaran yang diterima oleh semua atlet pada hari ini dapat membakar lagi semangat semua pihak agar lebih tekun memburu kejuaraan untuk tahun depan pula," jelas Chong Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Lalang.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Abdul Malik Abul Kassim, Dato' Seri Farizan Darus (Setiausaha Kerajaan Negeri) dan Dato' Freederick Tan Teck An (Pengarah Majlis Sukan Negeri Pulau Pinang, MSNPP) turut hadir pada majlis tersebut.

Dalam perkembangan lain, Chong Eng turut merakamkan penghargaan kepada semua penaja korporat, antaranya Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang, Malaysia Trade & Transport Co Sdn Bhd, Modular Platinum Sdn Bhd, Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Nusmetro City Sdn Bhd, Hunza Ventures Sdn Bhd, Eco Meadows Sdn Bhd, Nuwata Sdn Bhd, dan semua Persatuan Sukan Negeri dan orang perseorangan sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan majlis anugerah yang berprestij ini.

11 penerima Anugerah Sukan Negeri 2014 adalah:

Anugerah Perdana TYT 2014
Dato' Nicol Ann David (Skuasy)

Anugerah Olahragawan 2014
Ooi Tze Liang (Terjun Air)

Anugerah Olahragawati 2014
Dato' Nicol Ann David (Skuasy)

Anugerah Olahragawan Harapan 2014
Ooi San Hong (Karate)

Anugerah Olahragawati Harapan 2014
Nur Aliah Izzati Bin Muhammad Anis (Skuasy)

Anugerah Pasukan Lelaki Terbaik 2014
Pasukan Karate (Kata)

Anugerah Pasukan Wanita Terbaik 2014
Pasukan Skuasy

Anugerah Olahragawan Paralimpik 2014
Muhamad Suhaili Bin Abd. Hamid (Tenpin Boling)

Anugerah Olahragawati Paralimpik 2014
Rabiatul Adawiyah Binti Mohamad Azhar

Anugerah Jurulatih Terbaik 2014
Ku Jin Keat (Karate)

Anugerah Tokoh Pemimpin Sukan 2015
Mejar (B) Wan Abdul Hamid Bin Wan Mahmood (Tinju)

Comments

Disqus