Skip to main content

Naik taraf surau DUN P.Pinang siap - Exco Agama

(Dari kiri) DR. Afif Bahardin, Abdul Malik Abul Kassim, Maktar Shapee dan Mohd. Rashid Hasnon semasa menyaksikan dewas solat utama Surau Lelaki bangunan DUN Pulau Pinang di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Surau Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang yang siap dinaik taraf secara rasminya dibuka kepada semua pada hari pembukaan Mesyuarat pertama penggal ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ke-13 di sini baru-baru ini.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Abdul Malik Abul Kassim memberitahu kos penarafan untuk surau lelaki dan perempuan DUN Pulau Pinang yang mencecah hampir RM100,000.

“Alhamdulillah, kerja-kerja naik taraf surau untuk muslimin dan muslimat ini siap seperti yang dirancang, dan secara rasminya dibuka pada hari ini,” kata Abdul Malik yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung kepada wartawan di sini baru-baru ini.

Timbalan Ketua Menteri II merangkap ADUN Pantai Jerejak, Dato' Mohd. Rashid Hasnon, Dato' Maktar Shapee (Timbalan Yang di-Pertua Dewan DUN Pulau Pinang merangkap ADUN Sungai Bakap) dan Dr. Afif Bahardin (Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Masyarakat merangkap ADUN Seberang Jaya) turut menyertai majlis tersebut.

Terdahulu, Ketua Pembangkang Pulau Pinang merangkap ADUN Teluk Air Tawar, Datuk Jahara Hamid dan Sr. Mohamad Farid Saad (ADUN Pulau Betong) pada mesyuarat DUN penggal lepas masing-masing membangkitkan isu keadaan surau yang sedia ada, dikatakan sesak bercampur antara muslimin dan muslimat, terutama pada waktu puncak solat.

Malah, mereka mendakwa bahawa Kerajaan Pulau Pinang hari ini seakan tidak sensitif dengan keperluan umat Islam di negeri ini, khususnya di bangunan DUN tersebut.

Sambil menolak dakwaan tidak benar tersebut, Abdul Malik dalam reaksi spontan memberitahu bahawa pihaknya akan memastikan kerja-kerja penarafan surau DUN akan siap sebelum pembukaan mesyuarat penggal DUN akan datang.

"Selepas lima penggal YB Jahara menjadi ADUN Air Tawar (Jahara), masalah surau tidak pernah dibangkitkan, semalam dia bangkit dan hari ini kita (Kerajaan Negeri) buat keputusan," ujar Abdul Malik pada sesi penggulungan di DUN Pulau Pinang di sini, petang tadi.

Semasa itu, Abdul Malik berkata, Jabatan Kerja Raya (JKR) telahpun dipanggil melakarkan pelan naik taraf surau yang baru, dan kerja-kerja menaik taraf surau sedia ada dijangka bermula pada bulan Februari tahun depan.

Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga DUN Pulau Pinang ke-13 pada 30 April lepas, manakala persidangan dijadualkan bermula pada 11 hingga 15 Mei ini.