TYT saksi ZPP terima RM1.1 juta zakat Bank Rakyat

TUN Abdul Rahman Abbas (tengah) diiringi Hasan Malik (tiga dari kiri), Abdul Malik Abul Kassim (lima dari kiri), Mohd. Salleh Man (enam dari kiri) dan Azman Abdul Somat) merakamkan gambar selepas Majlis Penyerahan Cek Replika Bank Rakyat kepada ZPP di sini baru-baru ini. | Foto: Facebook Buletin Mutiara

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tuan Yang Terutama (T.Y.T) Tun Dato’ Seri Utama Dr. Abdul Rahman Abbas baru-baru ini menyaksikan penyampaikan cek repleka RM1,111,036 zakat perniagaan Bank Rakyat bagi tahun 2014 kepada Zakat Pulau Pinang (ZPP), di kediamannya Seri Mutiara di sini baru-baru ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Sri Hasan Malik sendiri menyerahkan cek replika tersebut kepada wakil ZPP, iaitu Yang di-Pertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Dato’ Mohd. Salleh Man.

Timbalan Ketua Menteri I, Dato’ Abdul Malik Abul Kassim, Dato’ Abdul Malik Abul Kassim (Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna), Dr. Afif Bahardin (Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan) serta Sohibus Samahah Dr. Wan Salim Wan Mohd. Noor (Mufti Kerajaan Negeri) turut hadir pada majlis ringkas tersebut.

Hadir sama, Pengarah Urusan ZPP, Azman Abdul Somat, Dato’ Sazali Hussein (Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, JHEAIPP), serta beberapa Ahli Lembaga Pengarah bagi ZPP.

Difahamkan, Bank Rakyat ditubuhkan pada 28 September 1954, dan kini merupakan bank koperasi terbesar di tanah air ini dengan pemilikan aset berakhir pada bulan Disember 2013 adalah sebanyak RM82.88 bilion.

Daripada espek kewangan pula, Bank Rakyat mencatatkan keuntungan sebelum cukai dan zakat sebanyak RM2.16 bilion bagi tahun kewangan berakhir pada 2014.

Comments

Disqus