Kupon MPSP baru seragam caj parkir, GST – Maimunah

MAIMUNAH Mohd. Sharif.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA – Majlis Perbandaran Sebernag Perai (MPSP) akan mengeluarkan kupon parkir yang baru tidak lama lagi, dengan diseragamkan secara langsung dengan caj tambahan daripada pelaksanaan 6 peratus Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Justeru, Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif berkata, pembekal dan pengguna masih boleh menggunakan kupon sedia ada sehingga bulan Jun ini, sungguhpun Kerajaan Pusat menguatkuasakan GST sejak 1 April lepas.

“Kita semua tahu bahawa GST ini bermula pada 1 April dan kita masih menggunakan kupon parkir yang lama.

“Ini bertinya, MPSP lah yang menanggung kos GST daripada aspek kupon ini, demi menghabiskan stok sedia ada sehingga akhir bulan Jun.

“Mulai 1 Julai, kita (MPSP) akan menggunakan kupon parkir baru bersama dengan 6 peratus GST yang kita (MPSP) diminta kutip daripada pelanggan bukan untuk kita (MPSP), tetapi untuk diserahkan terus kepada Kastam (Jabatan Kastam Diraja Malaysia).

“Kadar baru parkir sejam bersama GST selepas ini adalah 42.4 sen umpamanya, akan kita (MPSP) bundarkan menjadi 40 sen, maka, ini bererti caj 2.4 sen tersebut majlis (MPSP) akan serap dan bayar kepada Kastam nanti,” jelas Maimunah kepada wartawan, selepas mempengerusikan Mesyuarat Penuh di Kompleks Ibupejabat MPSP dekat Bandar Perda di sini baru-baru ini.

Setiausaha MPSP, Ir. Rozali Mohamud pada sidang media sama berkata, kupon sedia ada tidak lagi boleh dijual atau ditebus dengan wang selepas 1 Julai nanti.

“Dalam tempoh tiga bulan ini (mulai April hingga Jun), kita (MPSP) minta semua agen jual sampai habis semua kupon (parkir) sedia ada.

“Selepas tiga bulan, akan dikenakan 6 peratus GST (dengan menggunakan kupon MPSP baru), maka, tidak boleh lagi menjual kupon sedia ada (yang lama),” jelas Rozali lagi.

Terdahulu, Maimunah mendedahkan MPSP dianggarkan memungut RM1.7 juta susulan penguatkuasaan GST sepanjang tahun ini untuk diserahkan kepada Kastam, manakala, RM4.96 juta lain akan ditanggung oleh PBT tersebut sebagai kos perolehan berwajib.

Perkembangan terbaru itu sekaligus menggambarkan bahawa MPSP serta satu lagi PBT, iaitu Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) pun turut terbeban dek GST sebagaimana ditanggung oleh rakyat terbanyak kini, walaupun kedua-dua kerajaan tempatan tersebut jelas tidak melaksanakan aktiviti perniagaan komersial.

Comments

Disqus