Skip to main content

Karnival Koperasi 2015 di Masjid At-Taqwa Bertam mulai esok!

MOHD. Rashid Hasnon (tiga dari kiri) pada sidang media di Komtar, semalam.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Kerajaan Negeri menganjurkan Karnival Koperasi 2015 mulai 24 hingga 26 April ini di perkarangan Masjid At-Taqwa dekat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Bertam.

MOHD. Rashid Hasnon
Timbalan Ketua Menteri I, Dato' Mohd. Rashid Hasnon berkata, karnival tersebut akan diadakan serentak dengan Seminar Imarahkan Koperasi Masjid dan Koperasi Asas.

"Saya berharap karnival ini memberi peluang kepada kepada ahli-ahli koperasi untuk mempamer, menjual dan mengetengahkan produk mereka masing-masing untuk pasaran tempatan.

"Dianggarkan 120 orang perwakilan daripada 31 Koperasi Masjid dan 42 Koperasi Asas akan menyertai Seminar ini selama dua hari mulai Sabtu ini (25 April 2015)," ujar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak kepada wartawan di sini, pagi tadi.

Justeru, Mohd. Rashid yang juga Exco Pembangunan Industri, Perdagangan Antarabangsa, Pembangunan Keusahawanan, Koperasi dan Perhubungan Kemasyarakatan berkata, Timbalan Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA), Datuk Ali Hassan turut akan membentangkan proposal "Pembangunan Perniagaan Koperasi Kariah Masjid".

Majlis perasmian akan diadakan pada 24 April 2015 mulai jam 9.00 malam, manakala persembahan pentas oleh kumpulan nasyid UNIC dan Raqib Majid pada 26 April 2015 mulai jam 9.00 malam.