PJ PAS Perak bimbang isu jatuhkan Abdul Hadi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Desas-desus di dunia maya mengenai usaha menyingkirkan Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai Presiden melalui muktamar depan turut membimbangkan Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria.

Razman dalam tulisannya di blog peribadi bagaimanapun tidak pula menyebut peribadi atau kumpulan yang dimaksudkan cuba menjatuhkan Abdul Hadi dalam parti.

"Kenapa terlalu menggilakan jawatan tersebut sehingga merancang untuk menjatuhkan Presiden yang sedia ada," ujar Razman di blognya, petang tadi.

Menurut beliau, kepemimpinan Abdul Hadi yang kian dipersoal banyak pihak sebenarnya tidaklah sampai bertentangan dengan syariat Islam yang sebenar.

Bahkan, katanya lagi, konsep ketaatan di bawah kepemimpinan Abdul Hadi turut jelas berbeza dengan konsep 'wilayatul fakeh' (iaitu amalan pentadbiran politik dalam mazhab Syiah di Negara Republik Islam Iran), yang didakwanya sesat.

Kegusaran Razman ini susulan NGO mesra PAS bernama Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) berjaya menubuhkan sayap baru peringkat Negeri Perak di Ipoh beberapa minggu lepas, demi mengukuhkan posisi politik PAS dengan Pakatan Rakyat.

Keluh kesah Razman ini juga diluahkan ketika banyak anggota parti serta pemimpin tentu Pakatan Rakyat mempersoal komitmen Abdul Hadi yang digambarkan kerap tidak hadir mesyuarat Pakatan Rakyat, serta beberapa lalu membelakangkan keputusan bersama pakatan pembangkang tersebut.

Pun begitu, dalih Abdul Hadi kononnya uzur hingga tidak dapat menyertai beberapa mesyuarat penting Pakatan Rakyat dipertahan oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ketegasan Abdul Hadi menyebut beliau lebih berhak untuk membuat keputusan sama ada untuk hadir atau tidak mesyuarat Pakatan Rakyat akhirnya menggamit respons dingin daripada Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng serta Gobind Singh Deo (MP Puchong- DAP).

Manakala, Pemimpin Utama Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau sendiri akan memujuk Abdul Hadi untuk mesyuarat bersama selanjutnya.

Belumpun isu ini reda, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataan berasingan berkata DAP boleh meninggalkan Pakatan Rakyat jika tidak bersedia untuk menghormati kekuatan serta kelemahan parti Islam berkenaan.

Razman pula melahirkan rasa bimbang mengenai usaha menjatuhkan Abdul Hadi dari kerusi Presiden PAS pada musim saingan Muktamar depan.

Comments

Disqus