Faqar sah jadi panelis forum "PasMa mengukuh PAS dalam PR?" malam 15 Nov. di KL

ZAINULFAQAR Yaacob baru-baru ini ada merakamkan gambar kenangan dengan seni arca besi terunggul berhampiran Masjid Melayu Lebuh Acheh di George Town, yang dihasilkan pelukis terkenal dunia Lithuania Ernest Zacharevic.

TAZKIRAH DHUHA
===============

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Kemudian, sesiapa yang membantahmu (Wahai Muhammad s.a.w) mengenainya sesudah kamu mendapat pengetahuan yang besar, maka katakanlah kepada mereka: Marilah bersama-sama kita menyeru anak-anak kami dan anak-anak kamu dan perempuan-perempuan kami serta perempuan-perempuan kamu dan (hatta) diri kami dan diri kamu; kemudian kita memohon kepada Allah s.w.t dengan bersungguh-sungguh serta kita meminta laknat (daripada) Allah kepada orang-orang yang berdusta." .
(Surah Ali Iimran: 61)

===============
ASBAB AN-NUZUL
===============

13 Ahli Kitab dari Najran yang diketuai Al-'Akib atau lebih terkenal dengan panggilan Abd Al-Masih datang ke Madinah Al-Munawwarah untuk berdialog mengenai kerasulan Nabi Muhammad S.A.W. dulu.

Mereka mengaku Nabi Isa A.S sebagai "Anak Tuhan" atas dalih bahawa Isa dilahirkan tanpa bapa, demi merendah-rendahkan martabat Nabi Muhammad S.A.W di depan masyarakat Madinah.

Rasulullah S.A.W memberitahu bahawa Nabi Adam A.S. bukan sahaja tidak mempunyai bapa bahkan ibu, sekaligus menolak hujah 13 Ahli Kitab berkenaan.

Ahli Kitab berkenaan tidak berpuas hati dan mahu meneruskan dialog itu dengan menyebut bahawa Isa bin Maryam adalah 'Anak Tuhan' dengan alasan Isa boleh menghidupkan orang mati.

Rasulullah S.A.W. memberitahu bahawa menghidupkan orang mati adalah salah satu mukjizat anugerah Allah kepada Nabi Isa A.S.

Rasulullah S.A.W berhujah lagi bahawa Nabi Musa pun mempunyai mukjizat yang hebat seperti Nabi Isa A.S, iaitu tongkatnya bertukar menjadi ular yang besar lalu memakan ular-ular para ahli sihir di istana Firuan suatu ketika dahulu.

13 Ahli Kitab dari Najran membantah-bantah mahu berdialog dengan Rasulullah S.A.W. sungguhpun mereka tidak mempunyai hujah, sehingga turunlah satu wahyu Allah seperti di atas.

Selebihnya, boleh rujuk kitab Tafsir Ibn Kathir, jilid 2, halaman 50.

==============
ISYKAL & 'IBRAH
==============
Kaedah usul tafsir ada menyebut, "pengajaran diambil pada lafaz umum ayat, tidaklah (terbatas) pada sebab penurunan(nya)."

Rasulullah SAW atas kedudukannya sebagai Ketua Negara Moden Madinah Al-Munawwarah boleh menggunakan undang-undang, tetapi berdialog secara rasional di bawah pimpinan wahyu Allah dengan 13 Ahli Kitab berkenaan.

Rasulullah SAW ajar pertahan Islam setimpal dengan kaedah serangan mereka yang cemburu dengan dakwah Islamiah.

"Maka seranglah mereka sebagaimana mereka menyerang kamu..."

[Surah Al-Baqarah: 194]

Bekas Presiden PAS, arwah Datuk Fadhil Mohd. Noor pernah nasihat, "keset kawan keset lah" apabila bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad guna undang-undang ke atas pemimpin PAS serta rampas kaset hujah penerangan parti masa depan itu.

Sekarang pun, ada banyak pemimpin PAS seperti Tuan Haji Mohamad Sabu (Timbalan Presiden) Datuk Haji Husam Musa, Khalid Samad (AJK Pusat), Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa (AJK Pusat), Hanipa Maidin (AJK Pusat), Datuk Ir. Phahrolrazi Mohd. Zawawi (Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah), Dr Hatta Ramli (AJK Pusat) dan Zulhazmi Mohd Shariff (bekas calon Ketua Pemuda) digelar 'Jebon' terutama susulan kelahiran PasMa yang kian mewarnai landskap politik tanah air.

Gelaran 'Jebon' yang disemarakkan oleh cybertrooper pro Umno tertentu kerana mereka tidak berupaya berhujah dengan semua pemimpin PAS seperti nama di atas dalam mengukuhkan kepemimpinan parti bersama-sama Pakatan Rakyat.

Atas maksud itu, saya pun terpanggil untuk menyertai sesi dialog dan hujah dalam satu forum malam hujung minggu ini demi mempertahan usaha tajdid dalam PAS, yang dilakukan oleh beberapa pemimpin parti serta PasMa dalam lapangan ijtihad masing-masing.

===============
FORUM & DIALOG
===============

Forum: Pasma mengunguhkan Pas dalam PR?

Tarikh: 15 November 2014 (Sabtu)

Masa: 9.00 malam hingga 11.00 malam

Lokasi: Anjung Amjal Bangsar KL

Penganjur: Prime Care Malaysia

ZAINULFAQAR YAACOB
Timbalan Pengerusi II
PasMa P.Pinang

+60194241583
faqar.blogspot.com

Comments

Disqus