Skip to main content

Exco Kesihatan seru pembangkang pengaruhi Putrajaya bina hospital baru di Batu Kawan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Pembangkang Pulau Pinang digesa mempengaruhi Kerajaan Pusat untuk membina sebuah hospital Daerah Seberang Perai Selatan (SPS) baru, yang Kerajaan Negeri cadangkan di Batu Kawan.

Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr Afif Bahardin berkata, ruang Hospital Sungai Bakap yang sedia ada dijangka tidak mampu menampung lambakan pesakit yang kian bertambah selari dengan kepesatan bandar di daerah berkenaan kelak.

"Dari segi bilangan katil memang mencukupi, tetapi, yang menjadi masalah di hospital-hospital Pulau Pinang ini adalah ruangan dalam wad.

"Sebab itulah, kita dapat melihat banyak katil-katil tambahan yang terpaksa diletakkan di ruangan-ruangan yang terdapat di dalam kawasan wad.

"Kerajaan Negeri bercadang bina sebuah hospital baru dibina di SPS, iaitu di Batu Kawan...saya harap disembah sana (Pembangkang) turut dapat menyeru Kementerian Kesihatan agar mempercepatkan projek-projek yang masih belum dilaksanakan ini," ujar Dr Afif pada sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, malam ini.

Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya berkata, Hospital Pulau Pinang mempunyai 1,107 katil, Hospital Seberang Jaya (314 katil), Hospital Bukit Mertajam (242 katil), Hospital Kepala Batas (108 katil), Hospital Sungai Bakap (105 katil) dan Hospital Balik Pulau (71 katil).

Memetik Rancangan Malaysia Ke-10, katanya, Kerajaan Pusat turut mengumumkan kelulusan projek pembinaan Hospital Wanita dan Kanak-Kanak dekat Jalan Residensi, serta blok bertingkat baru Hospital Sebarang Jaya.

Penjelasan Dr Afif itu sebagai menjawab perkara yang dibangkitkan oleh ADUN Permatang Pasir, Datuk Mohd. Salleh Man.