Skip to main content

Exco akui tak tahu dua kes gondol terbaru seperti di Bkt. Gambir

SHARIFUL Azhar Othman (kanan) menunjukkan beberapa  bukti  bergambar
kepada Chow Kon Yeow (kiri) mengenai dua kes penggondolan terbaru seperti
di Bukit Gambir yang dirakam pada 13 Oktober lepas.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bertam, Shafirul Azhar Othman sekali lagi mendedahkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang mengenai dua aktiviti penggondolan bukit yang dikatakan kes terbaru, sama seperti pendedahannya sebelum ini dekat Bukit Gambir.

Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow dalam kenyataannya berkata, beliau sendiri tidak tahu mengenai dua kes terbaru tersebut.

Bagaimanapun, beliau dalam sidang DUN tadi menjelaskan bahawa Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) telahpun menyiasat serta mengenal pihak yang terbabit menggondolkan kawasan Bukit Gambir sebelum ini, lalu, mengenakan denda berjumlah RM30,000.

"Saya sendiri tidak tahu bahawa ada dua lagi kawasan di bukit yang sama baru digondolkan, tetapi, saya akan mengarahkan MPPP untuk menyiasat dua kes yang didedahkan oleh ADUN Bertam," ujar Kon Yeow yang juga ADUN Padang Kota Kota pada sedang media bersama Shariful Azhar di sini, petang tadi.

Pada Julai tahun lepas, Kon Yeow dalam sesi persidangan DUN mendedahkan bahawa seorang ahli korporat bergegar 'Tan Sri' terlibat dalam aktiviti penggondolan Bukit Gambir terdahulu.

Bagaimanapun, beliau menafikan 'Tan Sri' berkenaan dirujuk kepada mahkamah, sebagaimana dilaporkan sebuah akhbar harian berbahasa Cina semasa itu.