ADUN Machang Bubuk syor Penasihat Undang-Undang kaji peranan KN isu usir penduduk

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Amalan tuan tanah mengusir penduduk melalui perintah mahkamah tanpa permohonan kebenaran merancang, sekaligus seakan menyekat campurtangan daripada Kerajaan Negeri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubuk, Lee Khai Loon berkata demikian berdasarkan pengalamannya mempertahankan kepentingan hak penduduk asal Kampung Permatang Tok Subuh dekat Bukit Mertajam, yang kini sedang dirujuk ke Mahkamah Tinggi.

"Kerajaan negeri juga seolah-olah tidak berupaya untuk mengambil apa-apa tindakan disebabkan pihak tuan tanah tidak membuat permohonan kebenaran merancang.

"Saya memohon agar Penasihat Undang-undang kerajaan negeri serta badan bukan kerajaan untuk mengkaji kes-kes seperti ini, agar hak penduduk yang sudah tinggal di sana lebih puluhan tahun dapat dijamin juga," ujar beliau di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, semalam.

Syor Khai Loon semasa membahaskan Bajet 2015 Pulau Pinang tersebut dijangka akan direspons oleh Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng pada sesi penggulungan Jumaat ini.

Terdahulu, syarikat Distinct Class selaku tuan tanah Kampung Permatang Tok Subuh berkenaan berjaya mendapatkan penghakiman ingkar (summary judgment) daripada Mahkamah Sesyen Butterworth.

26 penduduk asal Kampung Permatang Tok Subuh berkenaan kemudiannya membuat rayuan di Mahkamah Tinggi, yang perbicaraannya dijadualkan pada November ini.

Comments

Disqus