Skip to main content

MPSP kempen jayakan Earth Hour 2014 Sabtu ini

KERAIAN Earth Hour 2013 di Hotel Sunway Seberang Jaya dekat Daerah Seberang Perai Tengah.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG PERAI - Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) menyeru sekitar pihak menjayakan kempen Earth Hour 2014 dengan memadamkan lampu premis masing-masing selama sejam bermula 8.30 malam pada Sabtu ini nanti.

Yang di-Petua MPSP, Maimunah Mohd. Sharif pagi ini memberitahu langkah itu sebagai kempen kesedaran untuk menjimatkan tenaga di seluruh dunia.

"Kerjasama tuan puan untuk memadamkan lampu-lampu extetior (luar bangunan atau lalu perhiasan), dan bukan menutup lalu keseluruhan bangunan (blackout) sepenuhnya di premis masing-masing pada 29 Mac," ujar Maimunah dalam mesyuarat penuh MPSP Kali Ke-477 Bil.3/2014 di Kompleks Ibu Pejabat MPSP di sini.

Tambah beliau, semua pihak turut diharap memanggil langkah keselamatan awam di premis masing-masing dipandang berlangsungnya kempen nilai global ini.

Earth Hour 2014 disambut oleh warga dunia saban tahun pada Sabtu terakhir pada bulan Mac.

Earth Hour adalah satu inisiatif global alam sekitar yang bermula pada 2007 di Sydney, Australia dengan penyertaan 2.2 juta individu serta lebih 2,000 perniagaan memadamkan lampu mereka selama satu jam dari jam 8.30 malam sebagai mengambil bahagian terhadap perubahan iklim global.