Skip to main content

Segera isi Borang Penyata Maklumat Harta MPPP – Kon Yeow

CHOW Kon Yeow (kiri) dan Ang Aing Thye.
MAJLiS Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) menghantar borang Penyata Maklumat Harta kepada semua pemilik atau penyewa premis berwajib secara berperingkat bermula pada hujung Oktober lepas.

Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, langkah itu demi mengemaskini maklumat lengkap pemilik dan pegangan-pegangan mereka yang berkenaan.

“Langkah ini juga sebenarnya bertujuan untuk menetapkan kadar baru Nilaian Tahunan 2015,” ujar Chow Kon Yeow dalam satu sidang media yang turut disertai oleh Setiausaha MPPP, Ar. Ang Aing Thye di Komtar, George Town baru-baru ini.

Menurut Kon Yeow, inisiatif yang dilakukan MPPP itu sebagai mengikut Seksyen 137 dan Seksyen 140, Akta Kerajaan Tempatan 1976.


Kon Yeow yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Kota berkata, pihaknya turut menyediakan panduan mengisi borang penyata maklumat demi memudahkan urusan pelanggan.

Tambahnya, satu kaunter khas turut dibuka di Jabatan Penilaian & Pengurusan Harta, MPPP, Tingkat 12, Komtar atas tujuan sama.

Info lanjut, hubungi nombor telefon 04-4592266 atau emel penilaian@mppp.gov.my.