Skip to main content

Parkir teksi Megamal Perai jadi rebutan pro Melayu, India

18 tapak parkir teksi di perkarangan Megamall Perai kini menjadi perebutan dua koperasi hatta diselubungi isu perkauman sejak malam tadi.

206 ahli Koperasi Kenderaan Maju Jaya Seberang Perai Berhad - majoriti Melayu - mengaku bahawa tapak komersial itu diurus oleh mereka sejak tahun 2003.

Manakala, Persatuan Kebajikan Pemandu Teksi India Seberang Perai pula yang berjaya mengambil alih tapak komersial itu didakwa tidak mengikut prosedur.

"Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) yang bangunkan tapak parkir itu dari tiada apa-apa pada tahun 2002 sebelum diserah kepada Koperasi," ujar salah seorang pemandu teksi di sini.

Sumber berkata, Koperasi Kenderaan Maju Jaya Seberang Perai Berhad mendapat hak mengurus parkir mengikut prosedur daripada MPSP, Tenaga Nasional Berhad (TNB), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan IPD Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT).

"Melalui satu panggilan telefon seorang bergelar YB (Yang Berhormat), parkir itu boleh dirampas dan diserah kepada Persatuan Kebajikan Pemandu Teksi India Seberang Perai.

"Semua surat kebenaran daripada MPSP, polis, JPJ dan sebagainya tidak laku kerana tak ikut prosedur pun boleh rampas parkir," ujar beliau.

Satu sumber lain memberitahu, langkah tidak mengikut prosedur tersebut sebenarnya membabitkan Ahli Majlis MPSP 'baru', bukan YB.

"Boleh semak, dua Ahli Majlis ini ikut prosedur atau tidak," ujar sumber.

Beberapa pertubuhan berlatar belakang bangsa Melayu-India sejak lewat petang tadi mula turun dan saling meninjau kawasan parkir tersebut.

Berita lanjut, menyusul kemudian.