Mengapa projek Tuna Batu Maung rugi, tanya Guan Eng

LEMBAGA Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) didesak mendedahkan punca kerugian sebenar projek Malaysia International Tuna Port Sdn. Bhd. (MITP) membabitkan Blindforce Sdn. Bhd. (Blindforce) di Batu Maung, Bayan Baru yang dikatakan bernilai RM543.38 juta.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng melahirkan rasa hairan kerana Kerajaan Pusat didedah menanggung kerugian ekoran mengeluarkan surat sokongan kelulusan membiayai projek mega itu.

"Macam mana kerajaan persekutuan tidak kerugian apabila projek dibiayai MITP melalui pinjaman RM240 juta dalam bentuk bon dari OSK Investment Bank Berhad dan RHB Investment Bank Berhad.

"Bon RM240 juta mendapat surat sokongan kerajaan persekutuan,” kata Ahli Parlimen Bagan itu baru-bru ini.

Guan Eng berkata, OSK Investment Bhd yang mengeluarkan bon itu pula menuntut RM208.62 juta, termasuk bayaran faedah menjadikan keseluruhan hutang yang terpaksa ditanggung kerajaan berjumlah RM83.45 juta.

Beliau juga turut mempersoal status perjanjian projek itu yang dikaitkan dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa masih menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, namun, gagal dijawab.

Konsesi bagi membangunkan kompleks perikanan tuna secara penswastaan di Batu Maung, Pulau Pinang ini diluluskan kerajaan pada 22 September 2004.

Perjanjian konsesi penswastaan secara Bina-Operasi-Pindah selama 32 tahun termasuk tempoh pembinaan selama dua tahun ditandatangani antara LKIM dan MITP.

Projek mega itu melibatkan pegangan ekuiti sebanyak 60 peratus dan LKIM bagi pihak kerajaan sebanyak 40 peratus.


Pendedahan ini dilakukan semasa kontroversi skandal lembu NFC bernilau lebih RM250 juta membabitkan keluarga seorang menteri masih belum menemukan jawapan.

Comments

Disqus