MPSP anjur seminar lapor bangunan selamat 25 Julai

CHOW Kon Yeow (kiri) bersama Yew Tong Seang dalam satu sidang media tengah hari tadi.
MAJLiS Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) akan mengadakan Seminar Pemeriksaan Berkala Struktur dan Keselamatan Bangunan pada 25 Julai ini di Komtar (Auditorium A), George Town demi mengelak insiden rod penebat kilat runtuh dari bumbung Menara Umno Pulau Pinang dari berulang.

Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, Syeksyen 85A Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 secara mandatori menuntut empunya bangunan yang berketinggian melebihi lima tingkat serta berusia melebihi 10 tahun dari tarikh Sijil Kelayakan Menduduki supaya melantik jurutera bertauliah bagi mengemukakan laporan berwajib kepada MPPP.

"Ini untuk memastikan semua bangunan berada dalam keadaan selamat dari segi penyelenggaraan serta kekukuhan strukturnya.

"Kita berharap seminar ini dapat memberi kesedaran kepada mereka (peserta seminar)," ujar beliau tengah hari tadi di sini.

Kon Yeow yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Kota berkata, kumpulan sasaran seminar itu adalah pemilik bangunan, iaitu badan pengurusan (MC), badan pengurusan bersama (JMB), pemaju, arkitek dan jurutera.

Sebelum itu, Pengarah Jabatan Bangunan MPPP, Ir. Yew Tung Seang mendedahkan sebanyak 349 notis berkaitan telahpun dikeluarkan kepada empunya bangunan berwajib.

Dari jumlah itu, beliau berkata, MPPP hanya menerima 55 laporan sahaja.

"Kita pun nak mendengar penjelasan daripada peserta (mengenai) sebab-musabab mereka tidak boleh menyerahkan laporan pemeriksaan struktur dan keselamatan bangunan kepada MPPP," ujar Tung Seang.

Langkah progresif itu sekaligus menyerlahkan komitmen Kerajaan Negeri dalam mewujudkan persekitaran selamat di Pulau Pinang demi kepentingan rakyat.

Comments

Disqus