Guan Eng tempelak Menteri 'caj air'

Kos mengepam air mentah dari Sungai Muda sebelah Pulau Pinang bukannya ditanggung oleh Kerajaan Barisan Nasional Kedah.

Justeru, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng (kiri) berkata, Kedah tidak wajar mengenakan caj air mentah ke atas negeri Pakatan Rakyat itu, sungguhpun melalui Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP).

Pendirian Setiausaha Agung DAP itu sebagai reaksi pada kenyataan Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid baru-baru ini yang menyerbut Kedah mempunyai hak untuk mengenakan caj air ke atas Pulau Pinang.

"Kita mengambil air dari sungai sendiri menggunakan infrastruktur bekalan air kita sendiri, pada kos kita sendiri. 

"Oleh kerana tiada kos di sebelah Kedah, mengapa perlu ada apa-apa bayaran," tanya Guan Eng baru-baru ini.

Menurut Ahli Parlimen Bagan itu, Sungai Muda adalah semula jadi dan bukannya projek buatan manusia sebagaimana skim pemindahan air Johor-Melaka.

"Mengapa kita perlu membayar untuk air mentah dari sumber asli yang telah mengalir melalui negeri kita selama berabad-abad," tanya beliau di Komtar, George Town baru-baru ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih itu berkata, proses mengepam air mentah Pulau Pinang dibuat dalam sempadan negeri itu, bukannya seperti seperti di Johor yang dipam dari sempadan Johor-Melaka.

Ekoran itu, beliau menasihat Mahdzir (kanan) supaya memahami Konsep Hak Riparian terlebih dahulu sebelum "membuka mulut".

Ini kerana, katanya, Konsep Hak Riparian memberikan hak kepada pemilik tanah atau negara untuk mengambil manfaat daripada aliran asli sumber air melalui tanah atau negara mereka.

Terdahulu, Mahdzir pada 11 Jun lepas dilaporkan berkata, terdapat "kes yang kuat" untuk Kedah untuk mengenakan Pulau Pinang untuk air kerana "precedent (telah) yang ditetapkan oleh Johor yang mengenakan caj terhdap Melaka ( untuk air) ". -END

Comments

Disqus