'Samseng Pekan' simbol Pak Lah lebih Ok berbanding Najib, kata bekas aktivis siswa

Insiden mahasiswa dipukul sekumpulan samseng di Parlimen Pekan petang tadi membuktikan bahawa Umno lebih mengamalkan politik sederhana semasa Tun Abdul Ahmad Badawi menjadi pertama Menteri berbanding era sekarang di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bekas aktivis mahasiswa, Azlan Zainal (gambar: tengah)  berkata, semasa mahasiswa turun berkempen menentang Abdullah yang lebih dikenali sebagai 'Pak Lah' pada musim pilihan raya ini lepas, budaya samseng sedemikian tidak berlaku di Parlimen Kepala Batas.

"Umno memang bekerja untuk mempertahan kerusi Kepala Batas yang dicabar oleh wadah Parti Mahasiswa Negara (PMN), tetapi tidak ada budaya seperti 'samseng Pekan'.

"Umno zaman Pak Lah lebih Ok (mengamalkan kesederhanaan politik) berbanding zaman samseng sekarang ini.

"Saya percaya, warga Pekan termasuk akar Umno Umno sendiri atas nama kemanusiaan sebenarnya tidak boleh menerima budaya samseng ini," ujar Azlan menerusi telefon.

Ekoran itu, beliau berkata, politik melampau yang dianuti oleh penyokong Najib sebenarnya lebih menyemarakkan sejarah rakyat terhadap rekod rasuah serta penyelewengan kuasa yang dilakukan oleh pentadbiran Najib sejak lebih empat tahun lepas lagi.

Malah, katanya, beberapa insiden melampau yang dikaitkan dengan legasi Najib belakangan ini seharusnya mendorong rakyat untuk bersama-sama menuntut proses peralihan kuasa secara aman daripada Najib sekarang demi menghadapi kemungkinan Umno tewas PRU13 nanti. -END

Comments

Disqus