'Pesta Membaca Bukan Membakar' di KL, George Town serentak pagi esok

HIMPUNAN aman "Pesta Membaca Bukan Membakar" diadakan serentak di seluruh negara sebagai membantah iltizam politik Perkasa mahu mendapat Bible di Pulau Pinang baru-baru ini.

Himpunan kendalian Asalkan Bukan Umno (ABU) itu bermula seawal 10.30 pagi.

Gerakan rakyat itu berpendapat, rancangan mendapat Kitab Bible itu jelas mengguna agama Kristian.

Malah, sumber berkata, rancangan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali mahu mendapat Bible kononnya untuk mempertahan akidah umat Islam sebenarnya memburuk lagi imej Islam sebagai agama yang adil.

Aktivis sosial, Haris Ibrahim dijadualkan turun dalam hukuman utama di perkarangan KLCC, Kuala Lumpur.

Bertempat di Padang Kota, George Town, Pulau Pinang turut diadakan hukuman aman yang sama.

Salah seorang koordinator ABU memberitahu, semua rakyat digalakkan membawa buku masing-masing untuk merealisasikan aksi membaca buku, bukan membakar buku.

"Datang dan sertai kami. Bawa apa saja buku. Untuk yang bawa Bible pun terpulang.

Baca...baca untuk diri sendiri. Baca untuk kawan-kawan," ujar beliau melalui laman sosial Facebook petang tadi.

Terdahulu, Perkasa menyatakan hasrat untuk membakar Bible kononnya sebagai protes pada gerakan Kristianisasi di sekolah-sekolah kebangsaan.

Pertubuhan pendesak itu mendakwa, Bible versi bahasa Melayu menggunakan kalimah Allah telah diedarkan kepada murid-murid Melayu.

Ekoran itu, DAP serta Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah kepemimpinan Lim Guan Eng dilaporkan dengan anasir itu.

Pun begitu, polis dalam satu sidang media mengesahkan Bible yang dirampas dari masuk ke Pulau Pinang semuanya dalam versi bahasa Inggeris, tidak seperti yang didakwa oleh Perkasa.

Mesej keamanan yang ABU cuba bawa esok sekaligus seakan cuba mencegah rancangan pihak tertentu untuk menghuru-hara tanah air bermula sekarang demi mengekalkan kuasa Umno Barisan Nasional dalam pilihan raya umum kelak. -END

Comments

Disqus