Olimpik2012: Jepun benam Harimau Muda 4-0


PERLAWANAN kelayakan bola sepak ke Sukan Olimpik 2012, Harimau Muda A menentang Jepun menyaksikan pasukan pelawat mengatasi skuad negara 4-0, sekali gus menamatkan pertemuan dengan agregat 6-0.
Dalam pusingan kedua yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur bermula jam 9 malam tadi, Jepun memperoleh empat gol tanpa dibalas.
Jepun mendahului pada minit ke-35 menerusi jaringan Hiroki Sakai. Gol kedua negara itu dijaringkan oleh Yuya Osako pada minit ke-44.
Gol ketiga Jepun disumbat pada minit ke-55 dan yang seterusnya pada minit ke-60.

Jepun membawa bekalan selesa 2-0 selepas menumpaskan pasukan kendalian Ong Kim Swee pada aksi pertama pada September 2011.
Laporan Bernama menyebut, Jepun bermula garang sejak awal babak pertama melakukan beberapa cubaan berbahaya bagi membolosi gawang gol negara yang dikawal rapi oleh Khairul Fahmi Che Mat.
Malaysia hampir memperoleh peluang untuk menjaringkan gol pertama menerusi sepakan percuma pada minit ke-24 namun ia gagal digunakan sepenuhnya oleh Wan Zaharulnizam Wan Zakaria apabila sepak derasnya tersasar.
Jepun yang terus melakukan asakan bertubi-tubi ke gawang gol Malaysia akhirnya berjaya memecah kebuntuan menerusi gol pertama yang dijaringkan oleh
Sakai Hiroki pada minit ke-35.
Pemain berusia 22 tahun skuad Samurai biru, Osako Yuya kemudian menyumbang gol kedua hasil tandukan pada minit ke-44.
Pada babak kedua perlawanan, pasukan Jepun mula berpesta gol apabila Haraguchi Gengki menjaringkan gol ketiga pada minit ke-55, diikuti gol keempat
oleh Saito Manabu lima minit kemudian.
Jepun dijadual bertemu Bahrain pada 14 Mac ini.
Malaysia kalah kesemua perlawanannya sebelum ini dan berada di tangga tercorot antara empat pasukan dalam kumpulan C.
Kali terakhir skuad bola sepak negara layak ke Olimpik adalah pada 1972 di Munich, Jerman yang ketika itu dikenali Jerman Barat. -SH

Comments

Disqus