Contohi Guan Eng, bukan semuanya anti projek pembangunan persekutuan

PENULIS di majlis peluncuran Blueprint 2.0 NCER dekat SPICE Pulau Pinang pada petang 17 Ogos 2017 di sini.


Oleh: Zainulfaqar Yaacob

#DEKPOS | Diskusi Ekonomi Politik Sosial


Wacana Politik | Sifat interest bank-bank di Jepun mendorong pemodal dari negara matahari terbit itu mengintai peluang pelaburan di negara-negara sekitar Asia Tenggara.


Susulan itu, Tun Dr Mahathir Mohamad melancarkan Dasar Pandang Ke Timur untuk memanfaatkan modal pelaburan asing ke tanah air ini.


Bekas perdana menteri itu berjaya membina Projek PGU atau Peninsular Gas Utilization sepanjang 1,700 kilometer (KM) secara berfasa sejak tahun 1984 hingga 1993. 


Projek usahasama Jepun-Malaysia itu akhirnya merekodkan semua aset PGU adalah milik negara, selepas hasil dikongsi bersama serta membayar balik modal pelaburan asing.


Gurun ketika itu pun adalah belantara, tiada industri berat. 


Jika Kerajaan Persekutuan tidak memulakan dahulu fasa III Projek PGU ini, ingat pelabur sanggup ke hutan belantara Guru untuk membuka industri?


Pelabur ke Gurun kerana di sana ada bekalan kuasa elektrik berterusan dan tidak putus-putusz


Sehinggakan, pada hari ini kita dapat lihat proses perbandaran Gurun kian berkembang.


Jika kita faham birokrasi ekonomi dalam projek usahasama Malaysia-Jepun dahulu menyumbang pada perkembangan saiz ekonomi dan industri negara; kita akan skeptik dengan beberapa fikrah pemimpin Pakatan Harapan yang anti pembangunan negara.


Tidak perlulah lah saya menyebut individu yang menyatakan bahawa fasa III MRT akan dihentikan jika Pakatan Harapan mengambil alih Kerajaan Persekutuan selepas PRU14 nanti.


Semua kita tahu, pemimpin tertentu Pakatan Harapan yang sama juga lah mempertikai mengapa projek usahasama Malaysia-China membina jajaran ECRL merentasi pedalaman Pahang dan Kelantan.


Jika kita tahu bagaimana Projek PGU ke Gurun menyumbang pada wujudnya industri berat di kawasan bekas belantara antara tersebut.


Kita, akan percaya akan wujud kesan berganda (multiplier effect) daripada aspek ekonomi dan sosial apabila jajaran ECRL ini melalui pedalaman Pahang dan Kelantan.


Faqar akan tetap menyokong calon pembangkang pada PRU14 kerana ketegasan politik anti rejim kleptokrasi.


Tapi, mereka yang menjadi jurutera mahir, buruh kasar, pembekal bahan mentah, kakitangan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mungkin tiada ketegasan politik kepartian seperti Faqar.


Mereka mungkin berkira-kira untuk terus mengundi  rejim kleptokrasi kerana menganggap Pakatan Haralan anti ECRL dan anti fasa III MRT.


Kebimbangan Faqar ini mungkin lebih besar berbanding kebimbangan sesetengah pihak bahawa pengundi terbanyak akan sokong rejim kleptokrasi kerana BR1M dll.


Apabila Faqar bercakap begini, bukan bermakna semua pemimpin Pakatan Harapan anti pembangunan ECRL dll.


Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) kebangsaan, Sdr. Lim Guan Eng antara pemimpin oposisi yang tidak pernah mengeluarkan kenyataan anti ECRL dll, seperti beberapa pemimpin utama Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Malah, Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang semalam menyertai Majlis Peluncuran Rangka Tindakan Pembangunan NCER sehingga tahun 2025 di SPICE.


Kerana, beliau faham bahawa apa jua projek pembangunan Persekutuan ataupun negeri, akhirnya tetap memberi rantaian kesan berganda (multiplier effect) daripada aspek ekonomi dan sosial.


Guan Eng adalah antara pemimpin Pakatan Harapan yang tidak anti pembangunan.


Setuju?

Comments

Disqus