Mengapa tertuduh kes mati akibat kemalangan kena hukuman ringan, tanya Kasthuriraani

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

BUKIT TAMBUN - Ahli Parlimen Batu Kawan, P. Kasthuriraani mempertikai hukuman denda RM4,000 ke atas tertuduh yang mengaku bersalah dalam kejadian kemalangan jalan raya pada 12 Mac lalu hingga mengakibatkan kematian mangsa, Aw Boon Huat dua hari kemuadiannya.

P. Kasthuriraani (depan, kanan) dan Eu Pek Boi (depan, tengah)
bersama tiga lain pada sidang media di sini baru-baru ini.
Menurut beliau, ketetapan ke atas tertuduh adalah ringan, serta seakan tidak mencerminkan keadilan hakiki ke atas keluarga Boon Huat.

Hasil daripada pendakwaan ini adalah tertuduh telah mengaku bersalah, hanya denda sebanyak RM4000 dikenakan ke atas kesalahan yang begitu berat ini pada 11 Jun 2015 yang lalu.

Mengapa tertuduh didakwa di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, dan bukan Seksyen 41(1) Akta yang sama, walaupun tertuduh telah menyebabkan kematian dalam kemalangan jalanraya,” tanya Kasthuriraani pada sidang media bersama-sama isteri mangsa, Eu Pek Boi di sini baru-baru ini.

Kasthuriraani meminta penjelasan berwajib itu daripada Timbalan Pendakwaraya, Tuan Charanjit Singh a/l Mahinder Singh, Ketua Unit Pendakwaan Pulau Pinang serta Peguam Negara sendiri.

Seksyen 43(1) menyebut, Seseorang yang memandu suatu kenderaan motor di jalan tanpa kecermatan dan perhatian yang sepatutnya atau tanpa pertimbangan yang munasabah terhadap orang lain yang menggunakan jalan itu melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan hendaklah dihukum denda tidak kurang daripada empat ribu ringgit dan tidak lebih daripada sepuluh ribu ringgit dan boleh juga dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua belas bulan.

Manaka Seksyen 41(1) pula menyatakan, Mana-mana orang yang memandu suatu kenderaan motor di jalan dengan melulu atau dengan kelajuan atau dengan cara yang, setelah mengambil perhatian tentang segala hal keadaan (termasuk jenis, keadaan dan saiz jalan, dan kesesakan lalu lintas yang dijangkakan yang ada atau mungkin ada di jalan itu) merbahaya kepada orang awam, menyebabkan kematian mana-mana orang, melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan hendaklah dihukum penjara selama tempoh tidak kurang daripada dua tahun dan tidak lebih daripada sepuluh tahun dan denda tidak kurang daripada lima ribu ringgit dan tidak lebih daripada dua puluh ribu ringgit.

Justeru, beliau mendesak seorang Peguam Negara menggunakan budi bicaranya sebagaimana diperuntukan dalam Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan dalam isu berbangkit ini.

Perkara 145(3) menyatakan, Peguam Negara mempunyai kuasa yang boleh dijalankan menurut budi bicaranya, untuk memulakan, menjalankan atau memberhentikan apa-apa prosiding bagi kesalahan, selain prosiding di hadapan Mahkamah Syariah, Mahkamah Anak Negeri atau Mahkamah Tentera.

"Dalam satu kenyataan akhbar bertarikh 12 Februari 2015 dari meja Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, iaitu berkenaan dengan sabitan dan hukuman Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Gani Patail sebagai Peguam Negara menjelaskan bahawa budi bicara tersebut hendaklah dijalankan berdasarkan pada fakta dan hal keadaan kes dan bukan dengan sewenang-wenangnya.

Dalam erti kata lain, bagi saya mengikut Perkara 145(3) kuasa Peguam Negara adalah mutlak, tidak boleh dicabar atau digantikan oleh mana-mana kuasa termasuk oleh mahkamah.

Maka, keputusan untuk menggunakan satu seksyen yang jauh lebih ringan hukumannya berbanding dengan hukuman yang lebih berat keatas kecuaian jalanraya yang telah mengakibatkan maut,” Kasthuriraani lagi.

Comments

Disqus