Harga rumah seluruh negara naik, tetapi dikawal hanya di P.Pinang - Exco

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Moratorium penjualan rumah kos rendah dan kos sederhana rendah daripada tempoh lima tahun kepada 10 tahun daripada tarikh pembelian pertama diamalkan oleh Kerajaan Negeri sejak tahun lepas lagi demi menyejukkan pasaran hartanah di negeri ini.

Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, moratorium atau penggantungan atau penangguhan sesuatu kegiatan jual beli secara persetujuan bersama itu turut dilaksanakan ke atas perumahan jenis mampu milik dalam tempoh lima tahun dari tarikh pembelian pertama.

"Fenomena (hartanah membelon) ini bukan sahaja di Pulau Pinang, tetapi di kawasan bandar utama di Malaysia, iaitu Kuala Lumpur, Selangor dan juga Johor.

"(Pun begitu,) Kerajaan Negeri melalui bajet tahun dahulu sahaja memperkenalkan beberapa kaedah mengawal harga rumah atau menyejukkan pasaran hartanah," ujar Jagdeep pada sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, petang tadi.

Ucapan penggulungan itu sekaligus menjawab pertikaian pihak Pembangkang Pulau Pinang kononnya hartanah perumahan di negeri sahaja melambung naik hatta tidak mampu dibeli oleh rakyat.

Jagdeep yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat berkata, Kerajaan Negeri turut mengawal kenaikan harga rumah dengan menetapkan harga siling mengikut garis panduan Pusat.

Menurut Jagdeep, harga siling seunit rumah berkeluasan 750 kaki persegi di bahagian pulau dan Seberang Perai masing-masing ditetapkan tidak melebihi RM200,000 dan RM150,000.

Tambah beliau, harga siling seunit rumah berkeluasan 850 kaki persegi di bahagian pulau dan Seberang Perai masing-masing ditetapkan tidak melebihi RM300,000 dan RM200,000.

Manakala harga siling seunit rumah berkeluasan 900 kaki persegi di bahagian pulau dan Seberang Perai masing-masing ditetapkan tidak melebihi RM400,000 dan RM250,000.

"Satu mekanisme mengawal kenaikan harga rumah iaitu penetapan siling harga untuk perumahan mampu milik (termasuk rumah kos rendah dan sederhana rendah).

"Ini berlainan sama sekali dengan agensi persekutuan seperti JKP Sdn. Bhd. dan PERDA (Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang) yang membina unit-unit perumahan dengan harga yang mencecah RM1.85 juta di kawasan pulau dan RM575,000 di kawasan Seberang Perai, yang dikatakan adalah perumahan mampu milik," jelas Jagdeep lagi.

Comments

Disqus