Skip to main content

"Bahasa Hokkien Bahasa Dakwah" - Azran Chan

AZRAN Chan selepas interbiu pada lewat petang tadi di perkarangan Restoran Sup Hamid dekat George Town, sedang menunjukkan modul MyHOME Kuliah yang giat digerakkannya dari satu rumah ke satu rumah saudara baru secara percuma. Semoga Allah membeli jiwanya dengan mahar rahmat-Nya.

SESETENGAH kita percaya sekolah aliran agama Islam boleh menjamin keimanan anak-anak kita.

Bagi Chan Heng Chong, 46, diburu hidayah Allah semasa belajar sekolah mubaligh St. Xavier's Institution.

"Saya suka ikut kelas Ustaz Saadan kerana dalam kelas kelakar menceritakan tujuan kita dijadikan Tuhan.

"Sebelum memeluk Islam lagi, saya sudah ikut usrah, (iaitu) bincang mengenai kepentingan kasih sayang, buat baik, berkawan," ujar Heng Chong kepada fotojurnalis Zainulfaqar Yaacob.

Heng Chong atau nama Islamnya, Muhammad Azran Chan Abdullah berkata, oleh kerana beliau semasa isu masih di bawah umur, beliau mengambil keputusan untuk merahsiakan keimanan daripada khalayak serta keluarga.

"Isu borang yang disediakan jabatan Agama Islam itu adalah suatu kesempurnaan dalam syahadah sahaja, dan tidak salah pun untuk melafazkan syahadah secara sembunyi-sembunyi.

"Banyak Sahabat Rasulullah SAW membunyikan syahadah mereka pada zaman awal Islam dahulu atas macam-macam sebab mudarat, saya menyembunyikan syahadah saya masa tahun 1985 dulu kerana saya masih bawah umur," ujar beliau yang lebih selesa dipanggil Bro Azran Chan.

Selepas tamat pengajian tingkatan lima, Azran Chan mendalami ilmu agama secara akademik di Maahad Tarbiah Islamiah Batu 8 Trong, Perak, seterusnya di Madrasah Al-Masriah As-Tsanawiah dekat Bukit Mertajam.

ANAK ANGKAT
Selepas umur genap 18 tahun, saya sekali lagi melafazkan syahadah secara rasmi lengkap dengan pendaftaran di Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (JAINPP).

"Sebenarnya elok mengulangi syahadah selalu kerana dalam solat pun kita mengulangi lafaz dua kalimah syahadah.

"Jangan perkecil majlis syahadah mana-mana saudara baru kononnya cuba nak beberapa kali lagi lafaz syahadah dengan satu-satu NGO dakwah," ujar Azran Chan.

Katanya lagi, Ustaz Saadan bukan sahaja Naqib di St. Xavier's Institution, bahkan di kediaman Pak Leh atau nama sebenarnya Haji Idris Abdul Rahman.

"Ustaz Saadan dalam usrah di rumah Pak Leh lebih serius, tekun meniupkan semangat faham dakwah (fiqh ad-dakwah)," ujar Azran Chan lagi.

Pak Leh bukan sebarang orang, katanya.

Pak Leh, adalah tulang belakang utama NGO Jami'atul Da'watil Islamiah, merangkap Timbalan Pesuruhjaya PAS 'Pulau'.

"Pak Leh ambil saya saya jadi anak angkat dia, dia jaga saya lebih daripada dia jaga anaknya sendiri (berjumlah) 11 orang.

"Di rumah Pak Leh ini lah, tempat (Datuk) Mahfuz Omar dan Haji Zolkifly Md Lazim (Penasihat myIKUT) bergelumang dengan kerja dakwah, belajar ceramah politik dan gerak kerja parti (PAS)," jelas Azran Chan lagi.

Di bahagian Pulau, katanya, Pak Leh merupakan seorang tokoh PAS yang hebat, seperti seorang lagi yang dikenali sebagai Ibnu Hasyim.

WAKAF DIRI
Azran Chan memberitahu, macam-macam kerja dilakukan dalam tempoh 30 tahun bergelar Muslim.

Tetapi, katanya, bertugas sebagai aktivis dakwah adalah pekerjaan utama dan dianggap paling mulia di sanubari beliau.

Kini, beliau diberi taklifan sebagai 'pemudah cara' untuk kes-kes melibatkan saudara baru, di bawah kelolaan JAINPP.

Azran Chan juga merupakan prestasi aktif dalam NGO dakwah Hidayah Center Malaysia Pulau Pinang dan terbaru menyertai NGO dakwah IKUT Mewakili Suara 10,000 Revert Pulau Pinang (myIKUT).

Presiden myIKUT Nur Azley Stanley yang baru menerima Anugerah Saudara Baru Sempena Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Pulau Pinang baru-baru ini merupakan antara kenalannya.

MY HOME KULIAH
Azran Chan memberitahu, di bawah bimbingan Zolkifly Md Lazim, beliau menguruskan program myHome Kuliah.

myHome Kuliah ini, katanya, inisiatif myIKUT khususnya untuk pendidikan asas fardu ain kepada saudara-saudara baru secara percuma.

"Ini, projek ziarah rumah ke rumah saudara baru, serta saudara baru yang sibuk supaya tidak ketinggalan dalam pendidikan asas fardu ain.

"In sha Allah, myIKUT sedang mengumpulkan tenaga pengajar profesional daripada kalangan Ustaz Ustazah JQAF yang bersedia untuk ikut program kita secara sukarela dan percuma juga, kerana permintaan ziarah kian kerap belakangan ini," jelas Azran Chan.

"BAHASA HOKKIEN BAHASA DAKWAH"
Selain itu, Azran Chan memberitahu, beliau sendiri baru membuka kelas belajar bahasa Cina, khususnya Hokkien.

Katanya, sesiapapun boleh mengikuti kelas belajar bahasa Hokkien di Kompleks Hidayah Center Malaysia Pulau Pinang dekat Taman Sungai Nibong, Bayan Baru pada hari Isnin dan Selasa tiap-tiap minggu, dengan yuran serendah RM100.

Tambahnya lagi, beliau dalam perancangan untuk membuka sebuah lagi kelas belajar bahasa Hokkien di Seberang Jaya pada Rabu dan Khamis tiap-tiap mungkin kelak, memandangkan permintaan secara online memudahkan.

"Orang Islam akan lebih ramai di Pulau Pinang jika aktiviti dakwah khusus untuk bukan Islam digerakkan secara bersama.

"Orang Cina Pulau Pinang banyak tahu bahasa Hokkien, belajarlah bahasa ini supaya kita boleh tanya mereka : Apa yang orang Cina ingin tahu tentang Islam? Apa yang orang Islam begitu minat dengan orang Cina? dalam bahasa Hokkien," jelas Azran Chan.

Bahasa Hokkien adalah 'bahasa dakwah', seloroh Azran Chan sambil tersenyum.

Selebriti dakwah ini boleh dihubungi menerusi WhatsApp 0164578797 atau facebook Azran Chan Ori.

Dakwah! Kasih sayang!

Dakwah! Kenal Allah!

Dakwah! Semua saudara kita!

Itu yang basah di mulut suadara baru ini sepanjang interbiu pada lewat petang tadi.